Kwasy grupy omega-3 a ciąża

Kwasy EPA i DHA grupy omega-3 uczestniczą w procesie tworzenia się tkanek rozwijającego płodu. W okresie ciąży dostarczane są z pokarmem spożywanym przez matkę, często jednak w Polsce w niedostatecznej ilości (niskie spożycie ryb). Przechodzą one przez łożysko do płodu, mają wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego, narządów wzroku, wagę urodzeniową dziecka. Większość przyszłych mam dba o prawidłową dietę już od momentu kiedy dowie się, że jest w ciąży. Coraz więcej przyszłych mam stosuje odpowiednią dietę w okresie przed koncepcyjnym.

Ilość przyjmowanych przez kobietę ciężarną kwasów omega-3 wpływa:
– na rozwój umysłowy i prawidłową korelację ruchową dziecka,
– zmniejszenie ryzyka porodu przedwczesnego,
– zwiększenie wagi urodzeniową płodu,
– zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy u ciężarnych przez zwiększenie insulino wrażliwości, to działanie wiąże się też ze zmniejszeniem ryzyka występowania wad rozwojowych u płodu,
– po porodzie stosowane kwasy z grupy omega-3 w okresie karmienia piersią mają wpływ na szybki rozwój mózgu dziecka,
– zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej.

Przyjmuje się, że stosowanie kwasów omega-3:
– czterokrotnie zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej wagi urodzeniowej,
– wyraźnie zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka porażenia mózgowego.

W związku ze sprzecznymi informacjami medialnymi dotyczącymi ryzyka zanieczyszczeń chemicznych przy spożywaniu ryb np. metyl ortęcią, dioksynami czy polichlorowanymi bifelynami zdecydowanie korzystniejsze jest stosowanie preparatów zawierających kwasy omega-3, gdyż nie zawierają one jakichkolwiek składników szkodliwych dla zdrowia.

 

NIE LECZ SIĘ SAM – skorzystaj z pomocy lekarza specjalisty seksuologa!
Zadzwoń – 606 401 621
Razem znajdziemy rozwiązanie Twojego problemu!

 Tom Compton Authentic Jersey